Mr. Monique Kooijman

Partner 

Het meest boeiende van het werk als jurist in de entertainmentsector vind ik het inpassen van juridische regelgeving in creatieve processen, zonder dat makers en producenten het gevoel hebben dat die processen daardoor worden verstoord. Het is daarbij als jurist van groot belang om een gezonde dosis zakelijk en juridisch inzicht op de juiste wijze te kunnen combineren met gevoel voor de praktijk.

Monique studeerde Nederlands recht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Monique is een gedreven en praktisch ingesteld jurist die haar jarenlange ervaring in de nationale en internationale media- en entertainmentwereld makkelijk weet om te zetten in praktische en vooral toegankelijke adviezen. Binnen DenKK Juristen adviseert zij een zeer divers klantenbestand, variërend van televisie- en theaterproducenten en evenementenbureaus, culturele instellingen tot marketing-/mediabureaus en interior designers. Monique combineert daarbij haar vaardigheden als generalist met specialistische kennis en ervaring uit de branche. Die kennis en vaardigheden deed zij op in de jaren dat zij als bedrijfsjurist werkte voor onder meer de NCRV, televisieproducent IDTV en het internationale live entertainment bedrijf, Stage Entertainment.

Doordat zij lange tijd als jurist in het bedrijfsleven werkzaam is geweest, is zij niet alleen in staat om snel en ‘to the point’ te adviseren maar heeft zij ook een goed gevoel ontwikkeld voor de commerciële afwegingen en interne bedrijfsprocessen die bij de behandeling van juridische kwesties dikwijls een belangrijke rol spelen. Om die reden werkt zij ook regelmatig voor korte of langere tijd als interim bedrijfsjurist in de media- en culturele sector.

Daarnaast is Monique lid van het dagelijks bestuur van de Vereniging Vrienden van het Concertgebouw (Concertvrienden) en verzorgt zij gastcolleges aan het Lucia Marthas Institute for the Performing Arts (onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen).

Mr. Hugo Klaassen

Partner

De inspiratie die uitgaat van creatieve productieprocessen zet me aan tot het ontwikkelen van praktische en vernieuwende oplossingen voor juridische problemen. De voor een succesvol opereren in de mediawereld vereiste combinatie van betrokkenheid en zakelijke afstand is voor mij een absolute meerwaarde van dit werk.

Hugo studeerde Nederlands Recht aan de Rijksuniversiteit Leiden.

In 1994 ging Hugo werken bij televisieproducent IDTV. Hij was o.a. betrokken bij het opstellen en onderhandelen van exclusiviteitscontracten met regisseurs, schrijvers en -format-ontwikkelaars. Ook was hij verantwoordelijk voor het opstellen en onderhandelen van contracten met publieke en commerciële omroepen, contracten voor internationale coproducties en joint ventures, de internationale verkoop van TV-formats en (voorgenomen) bedrijfsovernames.

Tot aan het einde van zijn dienstverband was Hugo betrokken bij de juridische aspecten rondom grote evenementen, zoals de opening van de Amsterdam ArenA, de Gay Games, het Millenniumconcert op de Dam en Euro 2000. Daarna trad Hugo in dienst van Fine BV. Fine is betrokken geweest bij de plaatsing van ca. € 33 miljoen aan commanditair kapitaal voor Nederlandse speelfilms in nauw overleg met producenten, banken en vermogensbeheerders en de aanmelding daarvan bij de Belastingdienst en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Vanaf de oprichting van DenKK Juristen raakte Hugo in toenemende mate betrokken bij het collectief beheer van auteurs- en naburige rechten. Hij adviseerde onafhankelijke film- en televisieproducenten over hun deelname aan vereniging RoDAP waarin zij samen met omroepen, kabeldistributeurs, en inmiddels ook VoD-platforms, zijn vertegenwoordigd. Voor de toenmalige Film Producenten Nederland (FPN, inmiddels NAPA), zat Hugo tot en met 2021 in het bestuur van de collectieve beheersorganisatie StOPnl.